Cabalgata de Los Reyes Magos

Cabalgata de los Reyes Magos (Spanska julafton)

Här i Andalusien är det traditionellt trettondagsafton (5:e januari) som firas mest, det är också då barnen får sina presenter. Sedan har många på senare år börjat fira även juldagen, men det är alltså ”fel” enligt traditionen.

Man måste ju säga att det finns en logik i att barnen ska få sina klappar på samma dag som Jesusbarnet fick sina gåvor av de tre vise männen, som i spansk tappning kallas Los Reyes Magos (=de tre magiker-kungarna). Reyes Magos är ett återkommande tema i Spanska julfirandet och det återfinns bland annat en i spanska julkakan ”El Roscón”. Ungefär som vår mandel i gröten.

I El Roscón finns förutom en vis man också en böna. Den som får bönan ska betala för kakan medan den som får kungen skall vara kung för dagen 🙂 Rosconen är för övrigt lite som en semla, en bulldeg med grädde och mandelmassa – kan varmt rekommenderas! (Om man gillar semlor förstås!)

La Cabalgata de Los Reyes Magos är ett riktigt spektakel och en stor barnfest. Alla stadens barn, utan undantag är på gatorna, stora som små. Cabalgata betyder ju ritt och det är alltså en karavan med cirka 30 ekipage (i Fuengirola), utsmyckade med seriefigurer och sagofigurer. Och så då var sin vagn för de tre vise männen. På vagnarna sitter barn och kastar ut godis till åskådarna. Och det är inga små mängder. På väg till Cabalgatan ser man barn med stora plastpåsar från Mercadona och många är nästan halvfulla när de går därifrån. Alla godisar är likadana, förr om åren var det hårda fruktkarameller men under senare år har de uppgraderat till vingummiliknande godisar. Har man riktig tur kan man emellertid roffa åt sig en av de få åtråvärda specialfrestelser som ”kungarna” kastar ut emellanåt.

Är du i Fuengirola under trettondagshelgen kan jag varmt rekommendera en sväng till centrum och titta på Los Reyes Magos.