Köpa och sälja hus eller lägenhet

Det finns förstås massor av sajter att hitta hus och lägenheter på. Det första man behöver fundera på är om man skall hyra eller köpa och om man bara kan tänka sig att hyra av svenskar (ja, det är oftast enklare) eller av spanjorer (ja det är oftast billigare).

Min erfarenhet är att det ofta är högre kvalitet på inredningen i lägenheter och hus som ägs av svenskar. De är ofta lite noggrannare underhållna. Däremot är de spanskägda lägenheterna och husen ofta lägre prissatta.

Köpa av mäklare eller privat

Nästa fråga är om man skall köpa av mäklare eller privat. Lagar och regler är något annorlunda i Spanien jämfört med i Sverige. Bland annat finns ingen lag på att en fastighetsmäklare skall ha någon utbildning.  Därför gäller det att välja vilken mäklare du går till när du ska köpa så de vet vad de håller på med.

Genom köpet har man alltid med sig en advokat som ser till att alla lån är redovisade, att säljaren verkligen är ägare till fastigheten och så vidare. I Fuengirola/Mijas finns t.ex. advokatbyrån Wallin & Partner medan vi i Marbella hittar Advokatfirman Nordgren.

Rekommendationer för köp och försäljning av lägenhet och hus

Undertecknad har goda erfarenheter från flera fastighetsförmedlingar.  Alamo med kontor i Fuengirola, Serneholt Estate har mäklarkontor i hela Spanien och StartGroup i Calahonda drivs av en svenskar och som bonus kan de hitta fastigheter även från spanska mäklare då de har samarbete med många olika firmor. De finns även på Facebook: Alamo, Serneholt & StartGroup.

Vill du köpa privat kan du hitta många objekt på Vibbo (tid. Segundamano) och Milanuncios. För dig som inte pratar spanska finns förstås Blocket eller gratis annonssajter som t.ex. thrift.se. Den fungerar förstås ungefär likadant och de har också fått in en del bostadsannonser för utlandet.

Slutligen ett råd på vägen. Prova. Om du inte redan bor härnere, åk ner en tid och kolla runt. Hyr ett tag och se att du trivs innan du köper något.