Sveriges Nationaldag på Costa del Sol

Nationaldagsfirande i Spanien

Vårt nationaldagsfirande här på Costa del Sol och förresten överallt är lite speciellt. Ja alltså familjens firande är speciellt då en familjemedlem fyller år just den dagen. Inte svårt att komma ihåg den födelsedagen direkt… Men det är ganska speciellt på Costa del Sol också och jag kan tänka mig att det är likadant i andra svenskkolonier världen över att många tar varje tillfälle i akt att samlas med sina landsmän så det blir ofta uppsluppet och rejält firat.

Svenska Kyrkan i Fuengirola firas alltid nationaldagen och det brukar vara en välbesökt och trevlig tillställning. Själva hoppade vi över den detta år och firade istället med familjen och små utflykter med aktiviteter. Det blev ett besök i Mijas där vi var på ett trevligt tapas-ställe, och promenerade i de mysiga gränderna. Vi hade förstås också en tårta och flagghissning med en liten svensk flagga vi köpt på Flagghuset. (Såg förresten där att tydligen har flaggans utseende något med att Erik den helige sett ett gult kors på himlen när han skulle dra i strid i Finland!)
Som en gest åt nationaldagen spelade vi det traditionella gotländska spelet kubb på gräsmattan nere vid poolen. Alltid lika roligt och lockar nyfikna grannar. Jag förlorade och inte ens San Miguel kunde ändra på det. Inte ens flera…

Annars längtar man alltid lite till Sverige på 6 juni. Första sommardagarna i Sverige är ju underbara, kanske inte för att de är så fantastiska i sig och faktum är att kommer man härifrån är de kanske mest svalkande, utan för att man genomlidit en 9 månader lång vinter och äntligen kan låta sig tinas upp och njuta av den enormt gröna naturen man omges av.

Hoppas ni också hade en riktigt fin Nationaldag!