Psykolog för utlandssvenskar

Att vara utlanssvensk är något helt skilt från att vara svensk och bosatt i Sverige. Man har kanske sol året om, det ser helt annorlunda ut med det sociala samlivet. Man måste sannolikt tala ett främmande språk och utsätts dagligen för en främmande kultur med allt som det kan innebära av dråpliga missförstånd och byråkratiska felsteg.

Samtidigt är det förstås exakt likadant på många sätt. Man blir glad, ledsen, arg, frustrerad, besviken, lycklig, hysterisk precis som om man hade bott i Sverige.
Man kan förstås få relationsproblem, oavsett om man är gift med en icke-svensk eller om man flyttat iväg som familj. Att bo utomlands ställer nya krav på relationen och familjen och det kan bli rätt jobbiga spänningar, särskilt om en person i familjen vill återvända till Sverige och en vill stanna kvar utomlands. Då kan det vara väldigt skönt att få tala med en utomstående och oberoende person så man kan få stöd och kanske lite fräscht perspektiv på saker och ting.

En av svåraste sakerna med att bo utomlands är att man ofta inte har samma sociala nätverk som i Sverige så det är inte så lätt att hitta någon att prata med om man har det jobbigt.
För det mesta finns det inte heller någon svensktalande psykolog på plats och att prata om jobbiga saker på ett främmande språk försvårar både för klienten och för psykologen att förstå de subtila skillnaderna i saker man pratar om.

Men nu för tiden finns det en riktigt bra lösning. Det finns möjlighet att få terapi via videosamtal, telefon och chatt via Internet. Den tjänst som verkar störst i Sverige på internet terapi och skypeterapi är psykologonline.nu. De erbjuder just videosamtal där man alltså ser psykologen och psykologen ser en själv, telefonterapi där man ringer ett fast telefonnummer i Sverige och det sista och något förvånande alternativet chatterapi där man alltså chattar med psykologen.
Jag skriver förvånande för jag tänker mig att mycket av de nyanser som jag tidigare talat om i språket försvinner när man talar via en chatt. Men efter att ha talat med en psykolog på psykologonline, så har jag förstått att chatten också har fördelar jämfört med mer traditionella lösningar. Chatten ger en anonymitet som kan var positiv för somliga och dessutom är det billigare än ett videosamtal med psykolog. Tydligen är det olika från person till person och vilket besvär man brottas med just vid det tillfället.

Hursomhelst, att bo utomlands är upp och ner, precis som det är i gamla Svedala så jag skulle inte ta det som ett skäl att inte bo utomlands. Och nu när det dessutom finns lättillgängligt stöd, så finns det egentligen ingen anledning att oroa sig för utlandsflytten.

Som ett tips för den som funderar över att flytta utomlands med familjen rekommenderar jag emellertid att man pratar igenom hur man skall agera vid jobbiga situationer, t.ex. om en vill flytta tillbaka till Sverige. Då är man mer förberedd och trycket på relationen blir mindre när man väl är där.

Så är det äntligen vår och shortsväder för oss här på Costa del Sol. Jag njuter i fulla drag, hoppas ni gör det också var ni än är!